7 maj - 4 juni 2016

Pelléas och Mélisande

Symbolism; mytiskt poetiskt

Pelléas och Mélisande är Claude Debussys enda opera, efter Maurice Maeterlincks symbolistiska pjäs. Operan är ett exklusivt verk och anses tillsammans med Havet (La mer) vara kärnan i tonsättarens musikskapande.

Golaud hittar ett främmande gåtfullt väsen, Mélisande, i skogen och tar henne till hustru. Förbjuden kärlek upptänds mellan henne och Golauds bror Pelléas vilket ofrånkomligt leder till undergång och död. Det lyriska dramat, fullt av poetiska antydningar, eteriska visioner och mystiska figurer utspelas där ljuset inte riktigt tränger in.

Verket flödar av de jugendstämningar som präglade konsten vid sekelskiftet 1900. Att franske regissören Benjamin Lazar är superestet bådar för en sann skönhetsupplevelse. Den impressionistiska musiken, eller som Debussy sa, den fria musiken, är oerhört återhållen i de scener som sätter fokus på sångarnas uttrycksförmåga. Däremellan väller den vackraste musik fram i mellanspelen. Dirigerar gör den unge franske dirigenten Maxim Pascal, stjärnskott på musikhimlen med världen för sina fötter.