14 nov 2015 - 20 jan 2016

Eugen Onegin

En härlig gråtfest

See video

 

Eugen Onegin är en av de verkligt stora operorna, i popularitet där uppe bland Carmen, La Bohème och Trollflöjten. Den är bedövande vacker, underbart romantisk och ryskt sorglig. Tjajkovskijs ömsinthet, vemod och storslagenhet i uttrycket fick fritt spelrum i operaversionen av den ryske nationalpoeten Pusjkins kultklassiker med samma namn. I Malmö Operas version är sångarlaget av högsta klass.

Kompositören Pjotr Tjajkovskij, känd också för musiken till baletterna Svansjön och Nötknäpparen samt kända stycken som 1812 och Pathetique-symfonin, skrev Eugen Onegin i efterdyningarna av sitt korta och monumentalt misslyckade äktenskap med en ung student. Varenda ton vibrerar av oförlöst längtan och hopplös kärlek, av sorg och uppgivenhet. Det är en härlig gråtfest!

Kärlek, död och flykt

Handlingen kretsar kring den unga Tatjana som lever ett stillsamt liv på landet. När den världsvane dandyn Eugen Onegin stormar in i hennes tillvaro blir hon upp över öronen förälskad. Men han roar sig med systern Olga och blir utmanad på duell av hennes fästman Lenskij, Onegins bäste vän. Lenskij dör tragiskt och Onegin flyr utomlands. Många år senare återvänder han som en bruten man, med hopp om att kunna vinna tillbaka Tatjana men det är för sent.

Internationella stjärnor

Tobias Theorell, som bland annat regisserat Maskeradbalen på Kungliga Operan och Madame Butterfly på Opera Hedeland, iscensätter  Eugen Onegin. På pulten står den ryske världsdirigenten Michail Jurowski, som väl känner Pusjkin och Tjajkovskij och deras förmåga att tolka känslor som berör. Han har dirigerat omkring 1 000 föreställningar av Eugen Onegin, från den legendariske teatermannen Stanislavskijs uppsättning och fram till idag.

Sångarlaget är av högsta internationella klass. I titelrollen som studenten Onegin hörs Vladislav Sulimsky, känd från Mariinskijoperan i S:t Petersburg. Han älskar och älskas av Tatjana, gestaltad av världssopranen Sabina Cvilak som bland annat sjungit med Plácido Domingo och Andrea Boccelli. Vännen Lenskij sjungs av Peter Auty, känd bland annat från Covent Garden, medan furst Gremin sjungs av den för Malmöpubliken välkände ukrainske basen Taras Shtonda. Till denna sångaradel sällar sig också Malmö Operas egna stjärnor Bengt Krantz och Emma Lyrén.