Besök vår vackra opera

och ta del av magin

D

et är den dagliga planeringen av repetitioner med kören, orkestern och solisterna. Det är den långsiktiga planeringen av repertoaren för kommande säsonger. Det är att lyssna på provsjungningar, att se föreställningar på andra operascener för att hitta nya sångare, nya konstnärliga team. Det är förhandlingar med artister och konstnärer, möten med politiker och framförallt med publiken.

Med det bästa är ändå eftermiddagarna när teknikerna kommer in för att bygga om till kvällens föreställning. Det sprider sig en koncentrerad stämning över hela teatern. Kören och orkestern återvänder hit; de har tidigare på dagen repeterat, men nu är de här för föreställning! Solisterna kommer tidigare, för sina sminkningar, kanske två, tre timmar innan föreställningen startar. Man hör dem förbereda sig i uppsjungningsrum och loger.

Man möter en krinolin eller en trashank, en romersk soldat eller en geisha. Publiken anländer i foajén. Inspicienten kallar, orkestern på plats i diket. Plats på scen. Passa akt I scen I. Dirigenten går in. Applåder. Föreställningen börjar och förtrollningen är ett faktum!

Att vara teaterchef för ett operahus
är ett stort arbete och ansvar.
Jag älskar det!

Bengt Hall, teaterchef, är Malmö
Operas vd och konstnärliga ledare.